Nevşehirde Nereye Gitmeli?
Ürgüp - Peri Bacaları
Ürgüp, Nevşehir’e yaklaşık 20 km mesafede ve Kapadokya bölgesinin görülmesi gereken önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ürgüp’ün sembolü olan üç peri bacası şehrin hemen yanında yer alıyor. Bölgede peri bacaları dışında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait önemli eserlerde bulunmaktadır bunlardan bazıları, Altı Kapılı Türbe, Kılıç Arslan Türbesi, gezilmesi gereken yerlerdir. Vadileriyle doğa harikasıdır. Bölge yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiştir.
Göreme
Göreme, Nevşehir’e 10 km. uzaklıkta Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili bölgede yer alıyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nde küçüklü büyüklü çok sayıda kilise, mezar odaları, kiler ve mahzenler bulunuyor. Bölge geçmişte Hristiyanlık için önemli yerlerden biriydi bu yüzden çokça tarihi klişe bulunmaktadır..
Avanos
Avanos, Kapadokya yöresinin çok önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Avanos’ta görülmesi gereken pek çok tarihi ve turistik gezi noktaları bulacaklardır. Bunlardan bazıları ; Yamanlı Kilise, Saruhan Kervansarayı, Paşabağ, Zelve, Belha Sarayı bulunmaktadır ve Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir.
Rahipler ve Rahibeler Manastırı
Rahibeler Manastırı, Göreme Açık Hava Müzesi’nin yanında yeralan peribacasının içine oyulmuş, 6-7 kattan oluşmaktadır. Manastırın 1. katında yemekhane, mutfak ve birkaç oda; 2. katında freskli ancak yıkılmış bir şapel, 3. katında ise bir tünel vasıtasıyla ulaşılabilen kilisesi bulunmaktadır. Duvarlarda direk ana kaya üzerine kırmızı boya ile geometrik süslemeler resmedilmiştir. Kuzey haç kolunda bir kaide üzerinde ayakta duran, sol elinde kitap, sağ eliyle takdis yapan İsa tasviri bulunmaktadır. Rahipler Manastırı, 3-4 kattan oluşmaktadır. Erozyon nedeniyle katlar arasındaki geçişler kapandığından sadece giriş katındaki birkaç oda gezilebilmektedir.
Hacı Bektaş Veli Müzesi
Hacı Bektaş Veli Külliyesi,13.yüzyılda, Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli tarafından kurulmuş, eklemeler ve onarımlarla bugünkü şeklini almıştır. Antep, Antakya, Maraş, Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Yozgat ve Kırşehir’den sonra Sulucakarahöyük‘e yerleşen Hacı Bektaş Veli, burada hoşgörü, insan sevgisi ve toplumsal eşitliği temel alan felsefesini yaymıştır. Kapadokya bölgesinde önemli bir yerleşim yeri olan Hacıbektaş, M.13.yüzyılda Hacı Bektaş Veli’nin varlığıyla gelişen, sürekli eklerle oluşmasının bir örneğini yansıtır. Müze, plan bakımından birbirine geçmeli üç ana avludan oluşmaktadır. Bu avlular; Nadar avlusu, dergah avlusu, nazret avlusu dur.
Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi, 9. yüzyıla kadar güvercinlerin bölge halkı için önemli hayvanlar olduklarını görüyoruz Bölge halkı güvercin gübresinin üzüm bağlarında kaliteyi ve verimi arttırdığını gördükten sonra vadilere oyulmuş olan ve güvercinlik denilen yuvalarda kuşları besler ve bu yuvalardan topladıkları gübreleri bağlarında kullanırlardı. 15 metre yüksekliğinde şelale bulunan vadide günümüzde azda olsa güvercinler bulunmaktadır.
Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’a 14 km. uzaklıktaki Özkonak Kasabası’nda, İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde yapılmıştır. Yer altı şehri henüz tam olarak temizlenmemiş olup temizlendiği kadarıyla geniş alanlara yayılan galeriler birbirlerine tünellerle bağlanmıştır. Yer altı şehrinin içerisinde; hava bacası, su kuyusu, şırahane ve sürgü taşlarınu görebilirsiniz ve ayrıca diğer Yeraltı şehirlerinden farklı olarak, katlar arası haberleşmeyi sağlayacak çok dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Düzgün oyulmuş odaların girişleri kapatıldığında havalandırma da bu dar ve uzun deliklerle sağlanmıştır.
Üzümlü Kilise
Üzümlü Kilise, Bölgenin önemli Rum yerleşimlerinden biri olan Nevşehir’de, 19. yüzyıla ait ‘Üzümlü Kilise’ olarak da bilinen, Ayios Theodoros Trion Kilisesi, savaş tazminatı olarak Sultan Abdulmecid döneminde inşa edildi. Kilisenin Yunanca kitabesinde şu ifadeler yer alıyor: Agios Theodoros Trion’un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi’nin teşviki ile ve burada (Malakopi) ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendi’nin zahmetleriyle inşa edilmiştir. Üzümlü kilise, sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda, anıtsal duvar resimlerindeki yüksek kalite işçiliği ile de dikkat çekiyor.
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan cemal şekilli bir vadidir. Melendiz çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda Kapadokya ırmağı anlamına gelen “Potamus Kapadukus” denilmekteydi. Vadide yer alan kiliseler, bilim dünyası için ayrı bir önem taşımaktadır.
Mustafapaşa (Sinasos)
Mustafapaşa, Ürgüp’e 5 km uzaklıkta, Mübadeleye kadar Rumların, Ortodoks Türklerin ve Müslüman Rumlar’in birlikte yaşadığı bir Orta Anadolu kasabasıdır. Eski Rum evleri oldukça zengin taş işçiliği ile mustafapaşa Kapadokya’nın önemli turizm merkezlerinden biridir.